Íme három kreatív módszer, amellyel felfrissítheted és megújíthatod az elhasználódott kávéfőződet, hogy újra élvezhesd a tökéletes kávé élményét! 1. **Esztétikai átalakítás**: Adj új életet a kávéfőződnek egy szép festéssel vagy dekorációval. Használj ví
Amennyiben az otthoni kávéfőződ mostanában hosszabb időt vesz igénybe a kávé elkészítéséhez, és emellett különös, szokatlan zajokat is produkál, itt az idő, hogy alaposan átvizsgáld és kitisztítsd.
Még emlékszem az első alkalomra, amikor huszonsok évvel ezelőtt anyukám nekiment ecettel az első kávéfőzőnknek...Az hagyján, hogy az a semmivel sem összetéveszthető szag örökre ráégett az orrnyálkahártyánkra, de ha jól emlékszem, a kávégépet is dobhattuk ki a kukába. Nagy ívben. Anyu amúgy az ecetes tisztítás receptjét egy kolléganőjétől kapta meg és - ha jól emlékszem - a leírás híján volt nemcsak a pontos instrukcióknak, de a pontos mértékegységeknek is - ezért is történhetett meg a katasztrófa. Pedig a módszer nem ördögtől való; annyira nem, hogy még az egyik legnevesebb konyhai eszközgyártó cég, a KitchenAid is esküszik az ecetes vízkőtlenítésre. Igaz, ők főleg azokban az esetekben ajánlják, ha valaki kerülné a vegyszeres vízkőoldó-tabletta használatát.
Van bizony. Míg a tisztítás alatt főleg piszlicsáré dolgokat értünk; vagyis olyasmiket, amiktől egy nedves-mosószeres szivaccsal is meg tudunk szabadulni, addig a vízkőtlenítés komoly procedúra, ami ha igazán jól akarjuk csinálni, bőven eltart egy fél napig is.
A Good Housekeeping weboldalán fellelt információk szerint a kávéfőző napi rendszerességgel való tisztítása rendkívül fontos. Ez nem csupán a kávé és olaj nyomok eltüntetésében segít, hanem abban is, hogy megszabaduljunk a kávéfőzés során felhalmozódott egyéb szennyeződésektől. A rendszeres karbantartás nemcsak a készülék élettartamát növeli, hanem a kávé ízét és minőségét is javítja.
Semmi kellemes. Ha elhanyagoljuk a napi tisztítást, akkor azokban a helyeken, ahol a kávéfőzés zajlik, hamar felhalmozódnak a különféle olajok. Ezek idővel keserű ízt kölcsönöznek a kávénknak, ami végül élvezhetetlenné válhat. De nem csupán az olajok miatt érdemes naponta foglalkozni a kávéfőzőnk tisztításával: egy 2011-es tanulmány szerint az igazán elhanyagolt gépekben nemcsak olajfoltok, hanem penész- és élesztőgombák is meglehetősen nagy számban megjelennek.
Bár ezek a tényezők nem igazán veszélyeztetik az egészségünket, mégis elég lehangoló arra gondolni, hogy a kedvenc reggeli italunkkal együtt penészgomba vagy élesztőgomba is úszkál.
A szakértők véleménye erről a kérdésről megoszlik. A KitchenAid hivatalos weboldalán azt javasolják, hogy évente legalább négy alkalommal végezzünk alapos belső tisztítást és vízkőtlenítést a kávégépen. Ezzel szemben a Good Housekeeping ajánlása szerint a legjobb, ha havonta elvégezzük a kávéfőzőnk ecetes átmosását, hogy garantáljuk a maximális biztonságot és a lehető legfinomabb otthoni kávéélményt.
A jó hír, hogy bizonyos esetekben a kávéfőző magától is jelzi, ha annyira elkoszolódott a belseje, hogy intézkednünk kell.
Carolyn Forté, a Good Housekeeping igazgatója szerint a kávéfőző alapos belső tisztításához nem lesz szükség semmi másra, csak egy kis vízre, némi ecetre, no, és persze némi türelemre, amíg a procedúra lezajlik.
Az ecetes vízkőoldás egyébként a legnevesebb szakértők szerint is a legegyszerűbb, legpraktikusabb és legolcsóbb módja mindenféle kávéfőző vízkőmentesítésének, és ezzel együtt annak, hogy a lehető legfinomabb kávét ihasd nap, mint nap.
Ha nem áll rendelkezésedre fehér ecet, bátran választasz almaecetet is a folyamat során. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy az almaecet illata sokkal intenzívebb, így érdemes előre felkészülni erre a jellegzetes aromára.
Ha nem vagy nagy ecetkedvelő, akkor citromlével is bátran nekiláthatsz a vízkő eltávolításának! Ehhez egyszerűen keverj össze egyenlő arányban citromlét és vizet, majd töltsd a kávéfőző víztartályába. Ezzel a frissítő megoldással hatékonyan búcsút inthetsz a vízkőnek!
Ha a szódabikarbónás módszert választanád, az is teljesen megfelelő opciónak bizonyul. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy 1 rész szódabikarbónát összekeversz 4 rész meleg vízzel. A keverék alapos összedolgozása különösen fontos, hogy a por ne ragadjon össze, és elkerüld a kávéfőző eltömődését.