Öt élelmiszer, amely óvatosan kezelendő a gyógyszerszedők számára 1. **Grapefruit**: Ez a citrusfélék közé tartozó gyümölcs sok gyógyszer metabolizmusát befolyásolhatja, különösen a koleszterinszint-csökkentő szerek és bizonyos vérnyomáscsökkentők esetéb


Többféle élelmiszer negatívan befolyásolhatja a vényköteles gyógyszerek hatását, köztük olyanok is, amelyeket általában az egészséges táplálkozással hozunk összefüggésbe.

Az új év beköszöntével sokan elhatározzák, hogy étrendjük átalakításával egészségesebb életmódra váltanak. Gyakori fogadalom, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, míg mások a húsbevitel csökkentésére fókuszálnak, esetleg kipróbálják a vegetáriánus vagy vegán étrendet néhány napig vagy hétig. Bár ezek a lépések ígéretesnek tűnnek, Dipa Kamdar, a Kingston Egyetem gyógyszerész kutatója figyelmeztet, hogy alaposan meg kell fontolnunk az ilyen típusú étrendi változtatásokat, különösen, ha valamilyen krónikus betegség miatt folyamatos gyógyszeres kezelés alatt állunk. A szakértő a The Conversation oldalán közzétett írásában öt olyan élelmiszert említ, amelyek általában egészségesnek számítanak, de gyakran nemkívánatos kölcsönhatásba lépnek a vényköteles gyógyszerekkel.

Egyes gyógyszerek lebontásához májunk az úgynevezett citokróm P450 családhoz tartozó enzimeket használ. Csakhogy a grapefruit bizonyos összetevői, a furanokumarinok gátolhatják ezeket az enzimeket, ezáltal az adott gyógyszerhatóanyag nem bomlik le megfelelően, hanem felszaporodik a szervezetben. E körbe tartozik például a főleg szervátültetéseknél, de akár reumatoid artritisz és különféle bőrpanaszok, így a pikkelysömör kezelésére is használt ciklosporin. Ha a ciklosporin felgyülemlik a szervezetben, az enyhe émelygéstől a vese- és májkárosodásig sok mellékhatást okozhat.

A grapefruitlé szintén jelentős hatással lehet a sztatinok hatékonyságára. Ezeket a gyógyszereket általában a magas koleszterinszint mérséklésére, valamint a szívroham és a stroke megelőzésére írják fel. A sztatinok szintjének emelkedése azonban fokozza a mellékhatások kockázatát, beleértve egy ritkán előforduló, de súlyos következményekkel járó problémát is, amely az izmok leépülését jelenti. Emellett érdemes körültekintően eljárni a grapefruit fogyasztásakor, ha valaki amlodipint szed a magas vérnyomás kezelésére, vagy szildenafil használatával küzd a merevedési zavarok ellen.

A grapefruit mellett számos más gyümölcs is hatással lehet a májban zajló gyógyszerlebontási folyamatokra. Például a gránátalma képes blokkolni azokat a májenzimeket, amelyek a véralvadásgátlóként ismert warfarin lebontásáért felelősek. Ezt a gyógyszert általában szívritmuszavarral vagy mélyvénás trombózissal küzdő pácienseknél alkalmazzák, hogy megelőzzék vagy kezeljék a vérrögképződéssel kapcsolatos problémákat. Egyes esettanulmányok arra utalnak, hogy a gránátalmalé fogyasztása megnövelheti a véralvadási időt az adott betegek körében, ami fokozott vérzésveszélyt jelenthet számukra. Ezen kívül a gránátalma negatívan hathat a takrolimusz nevű immunszupresszáns gyógyszerre is, amelyet szervátültetés után alkalmaznak a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében.

Az áfonyalé és a warfarin közötti nemkívánatos interakciókról már számos esettanulmány készült. Érdekesség, hogy az orvosi szakirodalomban egy tragikus esetet is dokumentáltak, amelyben a páciens két héten keresztül áfonyalét fogyasztott a gyógyszer szedése mellett, és végül súlyos vérzés következtében hunyt el.

A spenót, brokkoli és kel mind olyan zöldségek, amelyeket bátran nevezhetünk szuperélelmiszereknek, hiszen gazdagok értékes tápanyagokban, míg kalóriatartalmuk meglehetősen alacsony. K-vitaminban különösen bővelkednek, amely elengedhetetlen a véralvadás folyamatában. Azonban, ha valaki warfarint szed, ez komoly kihívást jelenthet. A warfarin ugyanis a K-vitamin hatását gátolja, segítve ezzel a vérrögképződés megelőzését. Így a magas K-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása ellentmondásos helyzetet teremthet, hiszen növelheti a vérrögképződés kockázatát.

A tej és a tejtermékek, például a sajtok és joghurtok, kiváló forrásai a fehérjének és a kalciumnak. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek az élelmiszerek befolyásolhatják egyes gyógyszerek, különösen bizonyos antibiotikumok, bélrendszeri felszívódását. Ilyen antibiotikumok közé tartoznak a tetraciklinek és a ciprofloxacin. A probléma gyökere az, hogy a kalcium képes megkötni ezeket az antibiotikumokat, akadályozva ezzel azok vérbe jutását. Ennek következményeként csökken a gyógyszer antibakteriális hatékonysága, ami megnehezítheti a fertőzésekkel való hatékony harcot.

A tejtermékek hatással lehetnek a levotiroxin működésére, amely egy mesterséges pajzsmirigyhormon, és a pajzsmirigy-alulműködés tüneteinek enyhítésére használják. "Fontos megjegyezni, hogy ezek az interakciók a bélrendszerben zajlanak, ezért a gyógyszer szedése mellett is lehet tejtermékeket fogyasztani. Általában elegendő, ha legalább két órás szünetet tartunk a gyógyszer és a tejtermékek között" - hívja fel a figyelmet Kamdar.

A különböző babfélék gazdagok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi alapú fehérjékben. Nem véletlen, hogy előkelő helyen szerepelnek az egészséges táplálkozással kapcsolatos ajánlásokban. Egyes fajták viszont, mint a szójabab, a lóbab és a borsó, tiramint is nagy mennyiségben tartalmaznak. A tiramin pedig kölcsönhatásba léphet az antidepresszáns hatású fenelzinnel. A gyógyszer gátolja azokat az enzimeket, amelyek a tiramin lebontásáért felelnek, a vegyület felszaporodása pedig veszélyes vérnyomás-emelkedést idézhet elő. Hasonló kockázat fennáll a fenelzin gyógyszercsoportjába tartozó egyéb hatóanyagok esetén is, beleértve az izokarboxazidot és a tranilcipromint.

Related posts