A diétás üdítők csapdája: itt van, miért érezheted magad tőlük még éhesebbnek!

Miért tapasztalsz fokozott éhséget diétás üdítők fogyasztása után? A tudomány világos magyarázattal szolgál!
Az éhség csillapítása elvileg egyszerű feladat: csak egy falatot kell enni, és máris megszűnik az éhség. A gyakorlatban viszont ez korántsem ilyen egyértelmű. Valószínűleg te is észrevetted már, hogy bizonyos ételek sokkal inkább eltelítenek, mint mások, még akkor is, ha a mennyiségük azonos. Néha pedig nem csupán az étel tápanyagtartalma lehet a bűnös, hanem az ital is, amivel együtt fogyasztod az ételt.
A Nature Metabolism című folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a kalóriamentes édesítőszerek, amelyek gyakran megtalálhatóak a diétás üdítőkben és más italokban, összezavarják az agy éhségre és jóllakottságra adott válaszát. Ez azt jelenti, hogy megnehezíthetik, hogy tudjuk, mikor vagyunk valójában jóllakottak. Sőt, még éhesebbnek is érezhetjük magunkat ezek fogyasztásától.
Az olyan cukorhelyettesítők, mint az aszpartám, a szukralóz, a sztívia és az eritrit népszerűségének fő oka egyszerű: a cukorral ellentétben ezekben nincs kalória. Ezért találhatók meg sok diétás üdítőitalban, valamint számos más feldolgozott élelmiszerben és italban, amelyeket alacsony kalóriatartalmúnak vagy kalóriamentesnek címkéznek. A probléma az, hogy az ilyen típusú édesítőszerek fogyasztása összezavarja az agyat.
Dr. Nicholas Pennings, a Campbell Egyetem Egészségügyi Központjának igazgatója így fogalmazott: "Az agyunk folyamatosan figyeli a kalóriabevitelt, és ha azt érzékeli, hogy a várt energia nem érkezik meg, elkezdi fokozni az étvágyunkat, hogy más forrásokból pótolja a hiányt."
Dr. Hector Perez, a Renew Bariatrics bariátriai sebésze szerint: "Egyszerű szavakkal élve, úgy tűnik, hogy a kalóriamentes édesítőszerek zavarba ejtik az agyat. Az agyunk úgy van programozva, hogy az édes ízeknél kalóriákra számít, azonban ezek az édesítőszerek nem tudják teljesíteni ezt az elvárást. Ez az eltérés felerősíti az éhségérzetet, ami végül ahhoz vezethet, hogy többet eszünk, mint amit általában tennénk."
Dr. Kathleen Page, a USC Diabetes and Obesity Research Institute vezetője és a legfrissebb tanulmány fő szerzője a HuffPostnak nyilatkozva kifejtette, hogy a mesterséges édesítőszerek hatása az éhségérzetre sokak számára zavaró lehet, de egyes egyének esetében ez a hatás még kifejezettebb. Kutatásai rávilágítottak, hogy a nők és az elhízott csoport tagjai különösen érzékenyen reagálnak a kalóriamentes édesítőszerekre. Page hangsúlyozta, hogy az elhízottak és a nem elhízottak között jelentős eltérések figyelhetők meg. "Az elhízott embereknél a hipotalamusz, az agy azon területe, amely az éhségérzetet irányítja, rendkívül erősen reagál" - mondta Page. Ez arra utal, hogy azok az elhízott egyének, akik diétás üdítőt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel esnek túlzásba az étkezés során, mivel az agyuk hatékonyabb éhségszabályozása nem működik olyan jól, mint a nem elhízott társaiké.
Rejtélyes kérdés, hogy miért érik el az elhízott embereket ezek a jelenségek fokozottabb mértékben. "Olyan, mint a tyúk és tojás dilemmája - fejtette ki Page. - Az elhízás lehet az ok, de ugyanakkor következmény is. Az igazság az, hogy nem tudjuk biztosan."
Perez hozzátette: "Krónikusan elhízott emberekkel foglalkozó bariátriai sebészként mindig hangsúlyozom, hogy a túlsúly csak a jéghegy csúcsa, ha elhízásról van szó. Rengeteg testi funkciót érint, és nem vagy ugyanolyan, mint egy egészséges testsúlyú ember. Ebbe beletartozik az agyad is, és az, ahogyan az ételekre reagál."
Ha fogyni próbálsz, Pennings azt javasolja, hogy a cukor és a kalóriamentes édesítőszerek fogyasztását egyaránt kerüld. A cukorfogyasztás ugyanis összefügg a súlygyarapodással, a nulla kalóriatartalmú édesítőszerek pedig arra késztethetnek, hogy többet együnk, mint amennyit egyébként ennénk.