Ez a táplálkozási minta hozzájárulhat a demencia megjelenésének valószínűségének csökkentéséhez.
Számos új tanulmány szerint az általunk elfogyasztott élelmiszerek védelmet nyújthatnak a demencia kialakulása ellen, vagy akár növelhetik is annak kockázatát. Az egyik kutatás szerint a MIND-diéta, amely olyan élelmiszerek fogyasztására alapul, melyek serkentik a szervezet antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitását, lassítja a kognitív hanyatlás kialakulását, írja egészségügyi rovatában a Blic.
A világ népességének öregedésével a demencia világszerte egyre gyakoribbá válik, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) várakozásai szerint 2050-re 152 millió embernél diagnosztizálják majd a demencia valamilyen formáját.
A megelőzés a legjobb védekezés, hiszen a demencia gyógymódja egyenlőre ismeretlen. Bár nem teljesen egyértlemű, hogy pontosan mi segíthet megelőzni a demencia kialakulását, két új tanulmány szerint a bélgyulladás csökkentése egy lehet a megoldások közül.
A gyulladásos hatású ételekben bővelkedő táplálkozás fokozhatja a demencia kialakulásának esélyeit.
Egy friss kutatás megállapította, hogy a gyulladást elősegítő élelmiszerek, mint amilyenek a feldolgozott gabonafélék, a vörös húsok és a telített zsírokban bővelkedő étrend, drámaian, 84%-kal fokozzák a demencia kockázatát.
A kutatásban 1487 embert vett részt, átlagéletkoruk 69 év volt, és 22,3 éven keresztül gyűjtöttek adatokat étrendjükről, valamint a demencia különféle fajtáinak és az Alzheimer-kór előfordulásának eseteiről. Azoknál a résztvevőknél, akik magas gyulladásos indexű étrendet követtek, nagyobb volt a demencia minden fajtájának, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata is. A gyulladásos index a gyulladáskeltő faktorok, például a telített zsírok fogyasztása, a teljes energia- és szénhidrátbevitel, valamint a gyulladásgátló faktorok, például a rost, az omega-3 zsírok, valamint az A-, C-, D- és E-vitamin fogyasztásának egyensúlya alkotja.
A kutatás szerzői a Science Alert szerint hangsúlyozzák, hogy bár az ígéretes eredmények további megerősítést igényelnek, tanulmányuk arra utal, hogy a gyulladáskeltő diéta indexének alacsony értékével összhangban lévő étrend segíthet megelőzni az időskori demencia megjelenését.
A MIND-diéta segít mérsékelni a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét.
Egy másik kutatás rávilágított, hogy azoknál az egyéneknél, akik antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bíró ételekben gazdag étrendet követnek, a kognitív hanyatlás üteme lassabb.
A MIND-diéta (Mediterrán-DASH beavatkozás a neurodegeneratív betegségek megelőzésére), a DASH és a mediterrán étrend keverékét már korábban is összefüggésbe hozták a kognitív funkciók lassabb hanyatlásával, a demencia és az Alzheimer-kór tüneteinek csökkenésével, valamint a kialakuló rokkantság alacsonyabb fokával.
Az új tanulmány egy reprezentatívabb mintával, nyolc éven keresztül több mint 5200 chicagói idősebb felnőttet követve megerősítette ezeket az eredményeket.
A MIND diéta követése a következő élelmiszerek fogyasztást jelenti:
Fogyassz naponta legalább három adagot teljes kiőrlésű gabonát!
≥1 adag nem leveles zöld zöldség naponta
Hetente legalább hat adagot érdemes fogyasztani a friss, zöld leveles zöldségekből.
Legalább öt adag diót érdemes fogyasztani hetente.
≥4 babot tartalmazó ételadag hetente
Minimum heti két adag bogyós gyümölcs fogyasztása ajánlott.
≥2 baromfit tartalmazó ételadag hetente
Legalább egy halat tartalmazó étkezés hetente.
Az olívaolaj és az avokádó rendszeres fogyasztása kiváló alternatíva a hozzáadott zsírok helyett, hiszen gazdagok egészséges zsírsavakban, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Érdemes ezeket az élelmiszereket beépíteni az étrendünkbe, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk jótékony hatásaikat.
Másrészről a diéta korlátokat állít fel a következő ételek maximális bevitelére vonatkozóan:
≤ 5 adag péksütemény és édesség hetente
Maximálisan heti négy adag vörös hús fogyasztása ajánlott (például marha, sertés vagy bárány).
≤ 1 adag sajt és sült étel hetente
Legfeljebb napi 1 evőkanál vajat vagy margarint érdemes fogyasztani.
Ez a két kutatás eredményesen vizsgálja az érem két különböző aspektusát: míg a gyulladást fokozó étrend hozzájárul a demencia kockázatának növekedéséhez, addig a gyulladáscsökkentő táplálkozás segít mérsékelni azt.
Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatás jelenlegi fázisában az eredmények csupán kapcsolatokat tükröznek, nem pedig ok-okozati összefüggéseket, és az összefüggések hátterében álló okok még nem teljesen világosak. Ugyanakkor ez a diéta egy viszonylag egyszerű lépés lehet, amely révén bárki csökkentheti a demencia kockázatát, ezzel párhuzamosan pedig hozzájárulhat az egészségügyi rendszer jövőbeli terhelésének mérsékléséhez is.