Ezek a gyulladáscsökkentő ételek igazi csodákra képesek az agyad egészségében, és pajzsként óvnak a demencia fenyegetéseivel szemben.


Az agyműködés szempontjából a helyes táplálkozás elengedhetetlen.

Ahogy az évek telnek, az ízérzékelés fokozatosan gyengül, a nyáltermelés csökken, és a szaglás is romlik. Ezért az idősebb korosztály egy jelentős része ki van téve a kiszáradás és az alultápláltság kockázatának. Ugyanakkor egy gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag és a keringést serkentő étrend jelentős védelmet nyújthat az agyműködés számára, és hozzájárulhat az időskori demenciák előfordulásának csökkentéséhez.

Bár sokan hajlamosak válogatósnak tekinteni, az idősebb korosztály étvágycsökkenése valójában az öregedés elkerülhetetlen következménye. Ennek hátterében az áll, hogy az évek előrehaladtával az agyunkban található, az éhséget és szomjúságot irányító központok működése fokozatosan csökken, így nehezebbé válik az étkezés iránti inger megélése.

Ennek pedig az a következménye, hogy az idősek sokszor kevesebbet esznek és isznak, mint amire a szervezetüknek szüksége lenne. Mit lehet ez ellene tenni? Dr. Gadó Klára, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ igazgatója szerint a családtagoknak és a gondozóknak jobban oda kellene figyelniük az étkezés élményére és a megfelelő folyadékbevitelre.

Tipp: A természetes zöld fűszerek (például a kakukkfű, petrezselyem, rozmaring) élénkítik az ízeket, míg, ezért érdemes lehet étkezés előtt savanykás italt, például citromos vizet vagy almaecetes limonádét inni.

A szakértő véleménye szerint az időseknél különösen hasznosak a savanyú és umami ízek, mint például a paradicsom, a gomba, az érlelt sajt vagy a húsleves gazdag ízvilága. Ezek a falatok képesek fokozni az étkezések élvezetét, még akkor is, ha az édes és sós ízek már nem olyan intenzíven érzékelhetők. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a betegek számára a nagyobb adagok helyett célszerűbb naponta többször, de kisebb mennyiségben étkezniük. "Mivel az idősek szomjúságérzetük is csökken, ajánlott, hogy rendszeresen, óránként kínáljunk nekik kisebb adag italokat, és a vízfogyasztást gazdagíthatjuk levesekkel, gyümölcsökkel vagy joghurttal."

Fontos beszélni továbbá a táplálkozás és a demencia közötti kapcsolatról. Bár a demenciáról elsőként mindenkinek a memóriaromlás jut az eszébe, a probléma az étvágy és a nyelési képesség csökkenésével is jár. A diszfágia - vagyis a nyelészavar - sok idős betegnél megnehezíti a táplálkozást. Ilyen esetben biztonságosabbak lehetnek a krémlevesek, a pürésített vagy puhára párolt fogások.

Sok új kutatás azt mutatja, hogy a dió rendszeres fogyasztása rendkívül jótékony hatással bír. Ezen kívül egy gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban bővelkedő és a keringést támogató étrend szintén hozzájárulhat az Alzheimer-kór és más demenciák kockázatának csökkentéséhez.

A szakember ajánlja még a MIND-diétát, amely a mediterrán és a magas vérnyomás kezelését szolgáló DASH-diéta ötvözete. Ez , miközben kerüli a vörös húsokat, a sajtot, az édességeket és a gyorsételeket.

Related posts