Felvételi ponthatárok 2025: Ez a szak vonzotta a legtöbb új hallgatót - Pénzcentrum 2025-ben a felvételi ponthatárok meghatározó szerepet játszanak a diákok jövőjének alakulásában. Az idei évben különösen népszerű szakok közül kiemelkedik az, amely a leg

Az idei évben soha nem látott számú hallgató kapott felvételt a magyar felsőoktatásba, összesen 95 907 diák kezdheti meg tanulmányait szeptembertől – jelentette be Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter Veszprémben.
Idén zárult le a tizenöt év legkiemelkedőbb felsőoktatási felvételi folyamata - jelentette be Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, szerdán a Pannon Egyetem Pont Ott Partiján, Veszprém gyönyörű városában.
A miniszter a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy bár az elmúlt három évben is 90 ezer feletti volt a felvettek száma, az idei év kiemelkedő eredményt hozott. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a hallgatók 80 százaléka államilag finanszírozott képzésben folytathatja tanulmányait, sőt, a tavalyi évhez képest mintegy 2500-zal több diák részesül állami ösztöndíjban.
A területi megoszlást vizsgálva megállapítható, hogy a felvett hallgatók körülbelül fele vidéki felsőoktatási intézményekben kezdi el tanulmányait. Érdekes, hogy a jelentkezők ötöde 30 évnél idősebb, ami a felnőttképzés növekvő népszerűségére utal.
A képzési területek iránti érdeklődésről a miniszter úgy nyilatkozott, hogy a mérnök-informatikai szakokra körülbelül 21 ezer diákot vettek fel, ezt követik a gazdaságtudományi képzések, amelyek létszáma valamivel 20 ezer alatt mozog. A pedagógiai és orvos-egészségtudományi területek a harmadik helyen állnak - számolt be róla a 24.hu.
"A miniszter hangsúlyozta, hogy a diákok többsége, egészen pontosan hatból tíz, olyan tudományágakban indítja el tanulmányait, amelyek gazdasági és társadalmi szempontból rendkívül lényegesek."
A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kormány célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar felsőoktatási intézmény bekerüljön a világ és Európa legjobbnak számító száz egyeteme közé.