Hogyan mutathatná meg Wáberer György Tokaj és a borkultúra iránti elkötelezettségét?

Érdekes fordulatot vett a helyzet a Wáberer György borral kapcsolatos kirohanásáról írt cikkem kapcsán. Az úriember úgy véli, hogy kommunista bértolnokká avanzsáltam, mivel állítása szerint kiforgattam a szavait, amikor azt mondta, hogy még egy pohár vörösbor is méreg. Most pedig már azt hangoztatja, hogy valójában a kulturált borfogyasztás mellett érvelt, amiért nem is várhattunk tőle többet.
Az egész borszakma nagyon várja, hogy Wáberer György bizonyítsa elkötelezettségét Tokaj és a magyar bor iránt, mert nem az zavar bennünket legjobban, hogy a bort méregnek nevezte, hanem hogy lehetőséget, hatalmat, pénzt kapott a közösségtől, de úgy tűnik, ezzel nem tudott élni az elmúlt években. De van néhány javaslatom, hogy mivel tudná elkötelezettségét bizonyítani.
Ki gondolta volna, hogy a magyar nyelv ilyen rugalmas? Wáberer György nemrégiben ezt mondta: "Sok orvos állítja, hogy egy pohár alkohol, például egy pohár vörösbor jótékony hatású. Az újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy ez valójában méreg." Aztán kiderült, hogy valójában a borfogyasztásra ösztönöz. Miután kritizáltam a videóját, amelyben a borfogyasztás ellen érvel egy hirdetés keretein belül, Wáberer György azt magyarázta, hogy valójában a kulturált borfogyasztás mellett foglalt állást. Ez egy igazán pozitív fordulat, és azt hiszem, mindannyian örömmel fogadjuk.
Tulajdonképpen elégedett vagyok, hogy írásom és a borszakma meglepő módon egységes kiállása olyan erőteljes fordulatot eredményezett, hogy Wáberer úr megváltoztatta véleményét, és a borkultúra támogatója lett. Sajnos azért nem teljesen nyugtatott meg, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Ugyanis a videó, amelyben jutalmat ajánl azoknak, akik nem isznak, még mindig látható az interneten. Másrészt Wáberer még mindig az egyik legmagasabb pozíciót foglalja el a hazai borközéletben, és azt, úgy gondolom, nem feltétlenül használja a magyar borkultúra felemelésére. Sőt, most alkotja meg azt a stratégiát, amellyel valószínűleg végleg marginalizálja a Grand Tokajt, szőlőtermelőket lehetetlenít el, és hozzájárul majd a Tokaji borvidék problémáinak növekedéséhez. Pedig jobban is használhatná hatalmát és lehetőségeit.
Sokan rámutattak már a cikkem óta, hogy a magyar bort illetően nem Wáberer videója a legnagyobb gond. Szenved az eleget minden mástól. Az utóbbi évtizedben, a nagy ígéretek ellenére a helyzet csak rosszabb lett: a szőlőterületek csökkentek, a borászatok anyagi helyzete romlott. A magyar bor nemzetközi hírneve nem javult érezhetően, a piac folyamatosan szűkül, a bürokrácia pedig egyre nő.
A - nevezzük így, jobb híján - antialkoholista mozgalom csupán egy újabb eleme a társadalom problémáit súlyosbító hívószavak sorának.
Wábererrel kapcsolatban a legnagyobb gond az, hogy ő is azok közé tartozik, akik az elmúlt évek során tehettek volna a borkultúra megújításáért, de sajnos nem léptek. Nem használták ki a kezükben lévő hatalmat és anyagi forrásokat, hogy támogassák a borászat fejlődését. Ráadásul még a borkultúra ellenzői mellett is kiállt, és úgy tűnik, hogy a tokaji szőlőfelvásárlást és a termelt mennyiséget továbbra is csökkenteni kívánja. Egy nemrégiben megjelent indexes cikkben bemutatott, magabiztos elképzelésével, amely szerint a Grand Tokajt butikborászként kívánja működtetni, míg Tokajt Bordeaux szintjére emelné, leginkább egy komikus helyzethez hasonlít. Olyan ez, mint amikor egy férfi a rabbihoz fordul tanácsért, mert a libái elpusztulnak. A rabbi azt tanácsolja, hogy terelje őket a folyó jobb partjára, de a libák továbbra is döglenek. Később azt javasolja, hogy ne szemes kukoricával, hanem darával etesse őket. Amikor a férfi legközelebb a rabbihoz megy, már azzal a hírrel érkezik, hogy minden libája elpusztult. A rabbi erre csak annyit mond: „Milyen kár, pedig még rengeteg ötletem lett volna.”
A Grand Tokaj esetében éppen ez a szituáció áll fenn. Korábban létezett egy jól meghatározott stratégia, amelyhez támogatást is biztosítottak.
Természetesen ideális lenne, ha a szőlőtermelők ténylegesen a Grand Tokaj tulajdonosai lennének, de egy ilyen együttműködés első lépésként is jelentős előrelépést jelentett volna. Ennek érdekében felépítettek egy modern borászatot, amely képes 15 millió palack előállítására. Az üzemet a legendás Áts Károly irányította az elmúlt években, akit a Bëlga is megörökített dalában, mint a "Tokajon a 100 pontos Áts Karcsit, a királyt" emleget.
A szőlőtermelők figyelmét a minőségi szőlőtermesztés felé irányították, és Áts Karcsi aktívan részt vett a folyamatban: a szőlőültetvényeken dolgozott, részt vett a szőlőfelvásárlásnál, és alaposan ellenőrizte az alapanyagot. Az eredmények gyorsan megmutatkoztak. A Grand Tokaj borainak minősége látványosan javult, amit nemzetközi elismeréseik is tükröznek. Olyan cég, amely korábban soha nem közelítette meg a nyereségességet, most közel nulla eredményt ért el, ami sokak számára örömünnepet jelentett. Egyesek úgy vélték, hogy az alagút végén végre felcsillant a fény. Igaz, a várható 15 millió palack helyett csak 5 milliót termeltek, de ez is az alapstratégia sikeres végrehajtásának tekinthető. Jó piaci körülmények között pedig innen már könnyen lehet továbblépni.
Amit most Wáberer György javasolt, az valóban megdöbbentő. Azt tervezi, hogy a termelést kevesebb mint ötödére, körülbelül 800 ezer palackra csökkenti, és kizárólag prémium borokat szeretne előállítani. Bár Wáberer úr azt állítja, hogy ez a szőlőtermelők számára előnyös lesz, hiszen a szőlő árát megduplázzák, fontos megjegyezni, hogy ha a felvásárlást ötödére redukáljuk, akkor csupán a szőlőtermelők 20%-ának jövedelme nő, míg a maradék 80%-nak a szőlője kikerül a termelésből. Ráadásul a Bordeaux-i párhuzam is erősen megkérdőjelezhető. Milyen Bordeaux-ról beszélünk? Olyan, mint Miki egér? Tokajnak nem a francia Bordeaux-t kellene másolnia, hiszen teljesen eltérőek az adottságai. Saját, egyedi irányvonalra van szüksége, és sajnos jelenleg nem tud csak a drága Aszúkból megélni, noha ezek kétségtelenül fontos részei a jövőbeli sikerének.
A Bordeaux-i borvidék kiterjedése eléri a 110 ezer hektárt, ami több mint kétszerese az összes magyar borvidék területének. Bordeaux-ban találkozhatunk 1 euró körüli áron elérhető exportborokkal is, amelyek a borpiac eladásainak jelentős részét teszik ki, nem csupán a prémium termékek. A régióban nem csupán a híres Haut-Brion borászat létezik; sok más pincészet is kínál kedvezőbb árfekvésű márkákat. Például a Haut-Brion mögött álló Clarence Dillon is rendelkezik egy olcsóbb vonallal, amely a költségvetésükre figyelő borfogyasztókat célozza meg.
Tokajban végre megerősödött a száraz Furmint népszerűsége, és egyre többen fedezik fel és szeretik meg világszerte. Most van itt az ideje, hogy kihasználjuk ezt a lendületet, és ne hagyjuk, hogy elszalasztjuk ezt a lehetőséget a piacon való elmélyülésre.
Wáberer György számára valós lehetőség nyílhat arra, hogy valóban hozzájáruljon a magyar borkultúra fejlődéséhez, és ezzel sokak szívét megnyerje. A jelenlegi politikai tájban jelentős befolyással bír, ami nem véletlen, hiszen a pozíciója megérdemelt. Amennyiben valóban elkötelezett a borászok támogatása iránt, ezt a hatalmat egy olyan cél érdekében is felhasználhatná, amely valódi értéket teremt. Íme néhány javaslat, amelyek segíthetnének neki ebben a küldetésben:
A Bürokrácia csökkentése
Az állam számára kulcsfontosságú lépés lehet a bürokrácia csökkentése, amely területen jelentős előrelépések érhetők el. Az utóbbi időszak egyik legnagyobb kihívása a borokra kivetett üvegvisszaváltási díj, amely különösen megterheli a kisebb vállalkozásokat. Ennek eltörlése nemcsak a környezetvédelmi szempontokat érintené csekély mértékben, hanem a már meglévő műanyag palackokhoz vagy befőttesüvegekhez viszonyítva elhanyagolható ügy lenne. Érdekes módon, a befőttesüvegek esetében nincs ilyen díj, míg a bor esetében ez jelentős súlyként nehezedik a termelőkre. Olyan bortermelő országok, mint például Franciaország, már régóta mentességet biztosítanak a borokra vonatkozóan. Wáberer György, mint a borászat egyik prominens képviselője, jelentős hatással lehetne a kormányzati döntésekre e téren.
Alkoholizmus elleni küzdelem borkultúrával
Wáberer György figyelemfelkeltően hívja fel a figyelmet a magyar alkoholizmus súlyos problémájára. Sajnos, ismételten a világ élvonalába kerültünk ezen a téren, de tévesen állítják ő és Schwab Richárd, hogy ez a borkultúrával lenne összefüggésben. Valójában a borkultúra az alkoholfogyasztás mérséklésének egyik leghatékonyabb eszköze. Például Olaszországban mindössze 2 százalékra tehető az alkoholisták aránya, míg Portugáliában, ahol a legnagyobb borfogyasztás tapasztalható, ez az arány is csupán 6,5 százalék.
Az Európai Unió átfogó kutatásai azt mutatják, hogy a borfogyasztó országokban jelentősen alacsonyabb az alkoholhoz kapcsolódó egészségügyi problémák előfordulása. Wáberer úr, ha valóban elkötelezett az egymillió alkoholista egészségének javítása iránt, érdemes lenne elgondolkodnia a bor népszerűsítésén a röviditalok és sörök helyett. Javaslom, hogy ösztönözze a magyar egészségügyi kormányzatot egy olyan program bevezetésére, mint amilyen a svédeknél működött: az 1950-es évek végén indult Operation Vin közel két évtizeden át a borfogyasztás elősegítésére összpontosított. Ennek eredményeként Svédország ma már borfogyasztó nemzetnek számít, és kedvezőbb statisztikákkal rendelkezik az alkohol által okozott betegségek terén.
A bor és egészség kapcsolata egy rendkívül izgalmas és sokrétű téma, amely a társadalmi kommunikáció szempontjából is figyelemre méltó. A bor, mint kulturális és gazdasági jelenség, évszázadok óta jelen van az emberi életben, és már régóta vitatott, hogy milyen hatással van az egészségünkre. A társadalmi diskurzusban gyakran találkozunk a bor mérsékelt fogyasztásának jótékony hatásaival kapcsolatos érvekkel. Kutatások azt mutatják, hogy a mértékletes borfogyasztás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével, valamint a hosszabb élettartammal. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, így a kommunikációban kulcsszerepet játszik a felelősségteljes hozzáállás. A bor és egészség témájának társadalmi kommunikációja nemcsak a tudományos eredmények közvetítéséről szól, hanem a kulturális szokások, tradíciók és a borral kapcsolatos életmód népszerűsítéséről is. A borfogyasztás rituáléja, a bor és az étkezés összekapcsolása, valamint a borászati hagyományok bemutatása mind hozzájárulhatnak a bor egészségügyi előnyeinek megértéséhez. A média és a közösségi platformok szerepe is jelentős, hiszen ezek révén elérhetjük a szélesebb közönséget, és formálhatjuk a közvéleményt. A borral kapcsolatos kampányok, blogok és fórumok lehetőséget adnak a párbeszédre, amely során a borral kapcsolatos előnyök és kockázatok egyaránt terítékre kerülhetnek. Összességében a bor és egészség témájának társadalmi kommunikációja a tudományos ismeretek, kulturális értékek és a felelősségteljes fogyasztás összehangolt bemutatására épül, amely nemcsak a bor iránti szeretetet, hanem az egészséges életmód népszerűsítését is szolgálja.
Wáberer úr az ország egyik legfontosabb borászati egyetemének vezetője is. Ez az egyetem indítson országos programot a bor és egészség témájában. Konferenciákkal, előadásokkal, média-megjelenésekkel mutassa be, hogy a borkultúra miként járul hozzá az egyén és a társadalom egészségéhez. Ilyen témában a Pécsi Egyetemen már voltak előadások, amelyeken én magam is részt vettem. Ennek országos kiterjesztése komoly mértékben járulhatna hozzá a borkultúra terjesztéséhez és az alkoholizmus visszaszorításához. Ez annál is fontosabb lenne, mert a hazug borellenesség, amit a wellnessipar folytat, óriási erőforrásokkal rendelkezik, és kimondottan hatékony.
A Grand Tokaj átalakulása egy igazi közösségi vállalattá.
Amennyiben Wáberer György szeretné beírni magát a magyar bortörténet aranykönyvébe,
Ezzel a régió hőse lehetne, és valóban hozzájárulhatna Tokaj megmentéséhez.
A szerző egy sokoldalú alkotó, aki íróként, történészként és publicistaként is tevékenykedik. Kiemelkedő munkája a "Borgőzös évszázadok" című könyv, amelynek társszerzőjeként hozzájárult a történelmi ismeretek gazdagításához.
Az alábbi cikk az ÖT és az Index szerkesztőségi együttműködése keretében került az oldalunkra. Ha megosztaná, kommentelné, vagy még több hasonló tartalmat olvasna, keresse fel partnerünk, az ÖT oldalát!
A véleménycikkek nem mindig tükrözik az Index szerkesztőségének hivatalos nézeteit.