Közlemény: Nagy Márton meghozta a döntést a következő évi szervizdíjak kapcsán | 24.hu
Magánszemélyek esetében 15%-os, míg vállalatok számára 20%-os felszolgálási díjat alkalmazhatnak.
Felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálás az a vendéglátásban alkalmazott kiszolgálás, amelynek során a vendég a fogyasztását a vendéglátó üzlet asztalánál ülve vagy az üzlettípus vagy esemény jellegéből adódóan állva, felszolgáló által számára felszolgálva fogyasztja el. Nem tekinthető felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásnak a kizárólag önkiszolgáló rendszer közbeiktatásával történő teljes körű kiszolgálás.
Megjelent Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendelete a felszolgálási díj (szervizdíj) mértékéről, alkalmazásának, felhasználásának szabályairól. A 2025. január 1-jén hatályba lépő rendelet szerint
1. felszolgáló: az a közreműködő, aki a vendéglátó üzletben tartózkodó vendéget a fogyasztási helyén kiszolgálja;
2. közreműködő: olyan munkavállaló, aki a vendéglátó iparban dolgozik, és aktívan részt vesz a vendéglátási folyamatok egyes szakaszaiban, legyen szó akár részfeladatokról, akár a teljes folyamat lebonyolításáról.
A felszolgálási díj a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámított külön díj. Nagy Márton rendelete egyértelművé teszi, hogy a díj nem borravaló, amit a pincér kap. A pénzt szét kell osztani a dolgozók között.
A vendéglátó üzlet által alkalmazott felszolgálási díj mértéke legfeljebb a vendég által elfogyasztott termékek általános forgalmi adót tartalmazó árának 15 százaléka lehet.Kivételt jelent, ha az értékesítés másik, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik, és a vendéglátó üzletnek számlakiállítási kötelezettsége van. Ekkor lehet 20 százalék.A felszolgálási díj az általános forgalmi adót is tartalmazza.
A fogyasztónak adott számlán, nyugtán a felszolgálási díjat elkülönítetten kell feltüntetni. Havonta kell a közreműködőknek kifizetni. A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének - a jogszabályban meghatározott - adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával. A felszolgálási díj közreműködők közötti felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek - ha a munkahelyen
Munkavállalói érdekképviseleti szervezet működése esetén az érdekképviselet képviselőivel szükséges írásbeli megállapodást kötni. Amennyiben a munkahelyen nincs aktív érdekképviseleti szervezet, akkor a felszolgálási díj felosztásának módjáról és arányáról az üzemeltetőnek a közreműködőkkel írásban kell megállapodnia.