Ha az ember minden nap fogyaszt egy kis savanyú káposztát, az számos jótékony hatással járhat. Először is, a savanyú káposzta gazdag probiotikumokban, amelyek támogatják a bélflóra egészségét és elősegítik az emésztést. Ennek következtében csökkenhetnek a

Egészségügyi szakértők osztották meg véleményüket arról, mi történik, ha valaki naponta savanyúkáposztát fogyaszt. Annyit már most elmondhatunk, hogy nem véletlenül tekintik ezt az ételt szuperélelmiszernek.
Az EatingWell magazin szakértők véleményét gyűjtötte össze, hogy világos képet adjon arról, milyen hatásokat gyakorol a szervezetünkre, ha fejeskáposztából készült, tejsavas erjedéssel tartósított élelmiszert, azaz savanyúkáposztát fogyasztunk. Emellett arra is fény derül, mennyire előnyös vagy éppen hátrányos a napi rendszerességgel történő fogyasztása.
Ma már széles körben elismert tény, hogy az egészségünk szoros kapcsolatban áll a bélrendszerünk állapotával. Idővel azonban a stressz, a táplálkozási szokásaink, életmódunk, a környezeti hatások és a genetikai örökség mind hozzájárulhatnak a bélbaktériumok egyensúlyának megbomlásához. Szerencsére a tudományos kutatások igazolják, hogy az általunk fogyasztott ételek képesek formálni mikrobiómunkat. Ennek következtében érdemes olyan táplálékokat választanunk, amelyek kifejezetten jótékony hatással bírnak a bélflóránkra.
A legújabb kutatások rámutatnak, hogy az erjesztett ételek, mint például a savanyú káposzta, jelentős pozitív hatásokat gyakorolhatnak a bélflóra állapotára, mind rövid, mind hosszú távon. A savanyú káposzta készítése rendkívül egyszerű: csupán káposztát és sót igényel. E két alapanyag erjedése során különleges kémiai folyamatok zajlanak, amelyek során jótékony mikrobák keletkeznek, így támogatva a bélrendszer egészségét.
Ugyancsak kedvező, hogy ebben az ételben rengeteg a C-vitamin, és egyébként fontos antioxidánsról van szó, ami, miután erjesztett étel lévén csökkentheti a gyulladásokat, hozzájárul az immunrendszer egészségéhez. Sőt, van, aki szerint még az "általános jóléthez" is hozzájárulhat. A savanyúkáposztának magas az oldhatatlan rosttartalma, és ezzel segít a bélrendszer hulladék-eltávolításában, és hozzájárul a rendszeres széklethez.
A készítmény kozmetikai szempontból is kedvező hatásokat kínál, hiszen a benne található C-vitamin fontos szerepet tölt be a bőr egészségének megőrzésében. Ez a vitamin hozzájárul a kollagén termelődéséhez, amely kulcsfontosságú a bőr rugalmasságának és feszességének fenntartásában. Ezen felül a C-vitamin képes blokkolni a nap UV-sugarait, így védelmet nyújt a bőr számára a korai öregedést előidéző szabad gyökök káros hatásaival szemben.
Fontos megemlíteni, hogy a savanyú káposzta nemcsak ízletes, hanem tele van értékes ásványi anyagokkal is, többek között káliummal, amelyből sokan nem fogyasztanak eleget. A szakértők azonban gyakran a savanyú káposzta nátriumtartalmára hívják fel a figyelmet, mivel a hagyományos tartósítási eljárás során sót alkalmaznak.
A szakértők véleménye szerint a mindennapi savanyúkáposzta fogyasztása sok ember számára jótékony hatású lehet, és kifejezetten ajánlott. Azonban fontos figyelembe venni, hogy akik hisztamin-intoleranciában szenvednek vagy káposztaallergiájuk van, kerülniük kell ezt az ételt. Az alacsony nátriumtartalmú diétát követők, valamint a magas vérnyomással élők is óvatosan fogyasszák, mivel a savanyúkáposzta sótartalma viszonylag magas. Továbbá, bizonyos kutatások arra figyelmeztetnek, hogy azok, akik szorongás, depresszió, kényszerbetegség vagy Parkinson-kór kezelésére monoamin-oxidáz-gátlókat (MAOI-kat) szednek, kerüljék a savanyú káposztát. Ilyen esetekben ajánlott orvossal konzultálni, mielőtt a savanyúkáposztát rendszeresen beiktatnák az étrendjükbe.