Készíts egy ínycsiklandó paradicsomos flatbreadet leveles tésztából, ami garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóidat! A ropogós tésztalapra ízlés szerint rakj friss paradicsomot, ízes fűszereket és krémes sajtot. Süssd aranybarnára, hogy a tészta kívül ro


Amikor a nyár megkéri a kezed, paradicsomot hoz hozományba - te pedig megsütöd.

Nincs időd főzni, de valami látványosra és finomra vágysz? A flat tart, vagyis a lapos, formába nem szorított pitetípus - épp neked való. Ráadásul, ha a hűtőben lapul egy csomag leveles tészta és néhány érett paradicsom, máris úton vagy a siker felé.

A flat tart lényege, hogy formába nyomkodás helyett szabadon sütjük, általában sütőpapírral bélelt tepsiben, a szélét csak enyhén megemelve vagy visszahajtva. Nem kell piteforma, nem kell vakon sütni, a végeredmény mégis egy mutatós, ropogós szélű, szaftos belsejű piteféle, ami lehet sós vagy édes is.

Ebben a nyári változatban egy friss, citromos ricottás alapot kínálunk, amelyre zamatos paradicsomkarikák kerülnek. A fokhagyma, az olívaolaj és a friss kakukkfű izgalmas ízvilágot kölcsönöznek az ételnek. A sütés során a paradicsom természetes édessége kiemelkedik, míg a tészta gyönyörű aranybarnára sül. Ezzel a fogással a mediterrán ízek világába kalauzolhatjuk magunkat, legyen szó vacsoráról vagy előételről.

A legjobb eredményt akkor érheted el, ha érett, lédús paradicsomokat választasz, de ügyelj arra, hogy ne legyenek túl vizesek. A koktél- vagy szilvaparadicsom ideális választás, mivel kisebb méretüknek köszönhetően gyorsan sülnek, nem áztatják el a tésztát, és gyönyörűen karamellizálódnak. Ha mégis nagyobb, hagyományos paradicsomot használnál, akkor szeletelés után ne felejtsd el papírtörlővel letörölni őket, hogy minimalizáld a felesleges levet.

Ha épp nincs ricotta otthon, ne ess kétségbe: használhatsz krémsajtot, mascarponét, tejfölt vagy akár lágy kecskesajtot is alapként. A paradicsom mellé remekül passzol egy kanál zöld pesztó, néhány karika mozzarella, vagy egy maréknyi feta morzsa. Bátrabbak dobhatnak rá olívabogyót, sült paprikát, karamellizált hagymát, vagy akár vékonyra szeletelt cukkinit is. A tetejére mehet friss bazsalikom, kakukkfű vagy egy csipet szárított oregánó, amit csak kíván a kamra és a szíved.

Sütés közben érdemes alaposan szemügyre venni a tészta szélét: akkor éri el a tökéletes állapotot, ha aranybarna és kellemesen ropogós, miközben a paradicsom kissé összeesik és kezdi meg a karamellizálódás folyamatát. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a tészta széle gyorsabban pirul, mint a közepe, egy kis alufólia segítségével lazán letakarhatod a peremet az utolsó percekre. Ideális, ha a sütést követően 5-10 percet pihenteted az ételt; így nemcsak hogy könnyebben szeletelhetővé válik, hanem az ízek is szépen összeérnek, gazdagabbá téve az élményt.

Legyen szó vendégekről vagy egyedüli pillanataidról, ez a recept garantáltan elragadó élményt nyújt. Akár a közösségi médiában való megosztásra szánod, akár csak saját magadat szeretnéd kényeztetni egy ínycsiklandó falattal, ez az ínycsiklandó finomság biztosan örömet okoz!

Related posts