Veszélyes lehet, ha valaki így közelíti meg a fagyasztott zöldségek fogyasztását.

Sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokat, ezzel pedig komoly egészségügyi kockázatoknak teszik ki magukat.
Sokan gyakran nyúlnak fagyasztott zöldségekhez a főzés során, de sok esetben nem tartják be a szükséges biztonsági előírásokat, ami komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában. A George Washington Egyetem legújabb kutatása alapján a Health arra figyelmeztet, hogy a fagyasztott zöldségeket mindig megfelelő hőkezelésnek kell alávetni a fogyasztás előtt. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy a még fagyott zöldségeket egyszerűen a turmixgépbe dobják egy smoothie készítésekor, így elkerülik a kötelező hőkezelést, ami nemcsak az ízélményt, hanem az egészségüket is befolyásolhatja.
A George Washington Egyetem által végzett kutatás során a tudósok több mint 3000 ember zöldségkészítési és -fogyasztási szokásait vizsgálták meg 2022. szeptember 1. és 24. között. Az elemzés során kiderült, hogy a megkérdezettek körülbelül 9%-a már kipróbálta a nyers fagyasztott zöldségeket, és a legtöbben ezeket turmixgépbe tették, hogy ízletes turmixokat vagy friss gyümölcsleveket készítsenek belőlük.
A felmérés eredményei szerint a résztvevők több mint 40%-a nem tartotta be a csomagoláson található utasításokat a fagyasztott zöldségek elkészítésekor. Érdekes módon, a válaszadók egyharmada tisztában volt azzal, hogy ezek a fagyasztott termékek potenciálisan baktériumokkal szennyezettek lehetnek.
"A fagyasztott zöldségek éppúgy, mint bármely más friss termék, kockázatot rejtenek a környezeti kórokozók szennyeződésére" – figyelmeztetett Janet Buffer, MPH, a George Washington Egyetem Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozásbiztonsági Intézetének vezetője a Health magazinnak adott interjújában.
A fagyasztott zöldségek képesek olyan kórokozókat magukban rejteni, amelyek komoly egészségügyi problémákat idézhetnek elő. Sokan azt gondolják, hogy a fagyasztás elegendő védelmet nyújt a baktériumok ellen, de ez sajnos nem igaz. Például 2016-ban Washington államban kilenc ember került kórházba, és hárman életüket vesztették egy, a CRF Frozen Foods által forgalmazott fagyasztott zöldségekben fellelt Listeria monocytogenes miatt kirobbant járvány következtében.
A Nébih figyelmeztetése szerint a Listeria monocytogenes képes a hűtőszekrény hűvös környezetében is szaporodni. A kórokozó által okozott liszterózis első jelei már a fogyasztást követő napon megjelenhetnek, azonban előfordulhat, hogy akár egy hét is eltelik, mielőtt a panaszok jelentkeznek. Súlyosabb esetekben a lappangási időszak akár 90 napra is meghosszabbodhat. Az általános tünetek, mint például a láz, hányás, hasmenés és fejfájás, sokszor összetéveszthetők más élelmiszer-fertőzések jeleivel. Különösen a várandós nők esetében a betegség következményei rendkívül súlyosak lehetnek, beleértve az agyhártyagyulladást, vérmérgezést, vetélést, halvaszületést és az újszülöttek fertőzését. Az esetek 20-30%-ában sajnos a betegség végzetes kimenetelű is lehet.
A fagyasztott zöldségekben ugyanígy jelen lehet az E. coli baktérium is, amely súlyos gyomorgörcsöket, hasmenést, lázat, hányingert és hányást, sőt akár életveszélyes szövődményeket is okozhat.
„Amennyiben egy élelmiszert káros baktériumok vagy vírusok fertőznek meg, azok a fogyasztás során bejuthatnak a szervezetbe” – hívta fel a figyelmet Buffer.
Buffer arra is felhívja a figyelmet, az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a fagyasztott zöldségek nem fogyasztásra kész élelmiszerek. "A fogyasztásra kész termék azt jelenti, hogy a termék elkészült, és további előkészítés nélkül fogyasztható" - mondta.
"A fagyasztott zöldségek felhasználás előtt további előkészítést igényelnek, hiszen először szükséges őket megfőzni" - hangsúlyozza a szakértő.