Kerékpárfajták

Elektromos kerékpár műszaki tudnivalók

Mennyivel lehet egy pedelec elektromos kerékpárral közlekedni?

A legtöbb pedelec elektromos kerékpár a rásegítés fokozatától függően 25-30 km/h sebesség eléréséig tud rásegíteni. Persze ha még gyorsabban szeretne haladni, akkor szüksége lesz a lábai erejére is. De léteznek olyan modellek, amelyekkel ennél nagyobb sebességet is el lehet érni.

Meddig tud a motor rásegíteni, hány kilométert lehet megtenni egy feltöltéssel, és egyáltalán mennyivel lehet menni vele?

Erre a kérdésre nincsen pontos és egyértelmű válasz, ugyanis mindez függ:

 • az ön súlyától
 • a rásegítés nagyságától (menet közben hányas fokozatban használja a rásegítést)
 • menet közben milyen emelkedőkre teker fel, és mekkora rásegítéses fokozatban
 • mekkora a motor, és akkumulátor teljesítménye
 • indulás előtt milyen volt akkumulátor töltöttségi szintje
 • milyen időben teker (szélcsendes, vagy szeles)
 • apróság, de szintén fontos, hogy mennyire van a pedelec elektromos kerékpár gumija felpumpálva

Az imént felsorolt tényezők mind – mind befolyásolja, hogy ön egy feltöltéssel mekkora távolt tud megtenni. Gondoljon csak bele nem mindegy, hogy a pedelec elektromos kerékpárnak mekkora súlyt kell cipelnie. Vagy mekkora emelkedőket kell megtennie, és az sem mindegy hogy mindezt mekkora rásegítéssel. A szele időről, és a lapos gumiról már nem is beszélve.
Ha a rásegítést magas fokozatra kapcsolja, amikor önnek alig, de a motornak, és akkumulátornak annál több a dolga. Így értelem szerűen kevesebb kilométert tehet meg a rásegítéssel.
Minden esetre nagy általánosságban el lehet mondani a következőket:
A leginkább elterjed motor teljesítmény a 240-250 watt. (Ennél kisebb teljesítményű pedeleck elektromos kerékpárt nem érdemes vásárolnia) . Egy ilyen teljesítményű elektromos motorral a táblázat szerinti sebességgel haladhat.
Az adatok megadásakor egy átlagos kb. 80kg súlyú embert, szélcsendes időt, felpumpált kerekek vettünk figyelembe.

Motor teljesítménye Sima út Enyhébb emelkedő (5%) Közepes emelkedő (10%)
250 W
25-30 km/h
15 km/h
8-10 km/h

A hatótáv pedig a következő képen alakul:
A pontos adatot képtelenség megadni a már felsorolt okok miatt. Viszont itt óriási szerepet játszik az akkumulátor. (fontos hogy a pedelec elektromos kerékpár akkumulátora lithiumos (Li) legyen, hiszen ezek az akkuk már részlegesen is tölthetőek, nem muszáj megvárni, hogy teljesen, lemerüljön.)
Az akkumulátor legfontosabb jellemzője a leadható energia mennyisége, amit Ah-val  (amperóra) jelölünk. Ez a szám minél nagyobb, annál nagyobb távolságot tud megtenni egy feltöltéssel. A legjellemzőbb a  10-13 Ah–ás akkumulátorral szerelt elektromos kerékpár ami már elegendő egy átlagos felhasználónak.

Legkisebb rásegítéssel Közepes rásegítéssel Maximális rásegítéssel
Sík úton 10Ah
80 km
60 km
40 km

Milyen jelentősége van annak, hogy hol helyezkedik el a motor?

Bizonyára ön is látott már több pedelec elektromos kerékpárt, ahol a motor különböző helyekre volt felszerelve. Nos, a motor három helyre lehet felszerelve:

 • az első kerékbe
 • a hajóműnél középre
 • a hátsókerékbe

Mire lehet számítani az első kerékbe szerelt motor esetében?

Ezt a megoldás, az olcsóbb pedelec elektromos kerékpároknál használják, ugyanis itt a kerékpár a motor beépítése során nem igényel átalakítást.
A hátránya abban rejlik, hogy kerékpár kormányzására jobban oda kell figyelnie, ugyanis a motor súlyától a kormányzás nehézkesebb lesz.

Mi a helyzet a középmotoros elektromos bringáknál?

Egy középmotorral szerelt pedelec elektromos kerékpár a motor beépítése miatt jellemzően speciális vázkialakítást igényel, ezért egy ilyen járgány nem az olcsó kategóriát képviseli.  Itt az első motorral ellentétben a súlyelosztás tökéletes, tehát stabilan és biztonságosan közlekedhet.
Defektet kapott? Akkor sincsen semmi gond, hiszen itt mindkét kerék, mivel szabadon van, és nincs rajta a motor könnyedén leszedhető és a belső cserélhető.
Hátránya egy ilyen rendszernek hogy a kelleténél nagyobb mértékben terheli a hajtásrendszert, például a láncot, amit ezért gyakrabban kell cseréltetnie.

Mit tud egy hátsó motorral szerelt pedelec elektromos kerékpár?

Egy hátsó motorral szerelt pedelec elektromos kerékpár a leginkább kedvelt járgány.  A hátsó motor szinte megbújik a küllők között kevésbé feltűnő az elsőnél. Ez akkor nyerő, ha nem szeretné hogy kapásból észrevegyék hogy mitől is teker ilyen  gyorsan és lazán. A súlyelosztás itt is kedvező, pláne ha egy lejtősebb útról van szó, ahol még fékeznie is kell. Hátránya viszont az, hogy defekt esetén, az út szélén nehezebben javítható. De egy speciális defekttűrő külső gumival ez a probléma is orvosolható.

Az elektromos kerékpár karbantartása, és szervizelése

Milyen gondozást igényel egy pedelec elektromos kerékpár?

Egy pedelec elektromos kerékpár az elektromos motoron, a vezérlőegységen, és az akkumulátoron kívül semmiben nem tér el a hagyományos bringától. Éppen ezért az előbb említett három dolgon kívül a javítása, és karbantartása meggyezik a hagyományoséval.
A motor, és a vezérlőegység, vagy kezelőegység a rendeltelésszerű használat mellett nem igényel különösebb karbantartást az ön részéről.
Viszont az akkumulátorra a pedelec elektromos kerékpár lelkére különösen oda kell figyelnie.

Az elektromos kerékpár akkumulátor töltése, karbantartása

Figyelem! Az akkumulátort használattól függetlenül rendszeresen kell töltenie!
Töltés közben az alábbiakra mindenképpen figyeljen:

 • télen, ha már nem bringázik, akkor is 3 hetente tegye fel az akkumulátort a töltőre
 • védje a hidegtől, a túlzott melegtől, és a nedvességtől
 • tölteni csak, és kizárólag a gyári töltővel szabad
 • ne töltse túl az akkumulátort! A maximális töltési idő modellenként eltérő, ezért nincs egységes szabály. Fontos az adott modell erre vonatkozó használati utasításának a betartása.
 • kerékpár tisztításakor, mosásakor minden esetben védje az akkumulátort

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük